Cijfers in beeld: de impact van de klimaatcrisis op kinderen

Van deze cijfers in beeld word je niet vrolijk, maar wel direct wakker. Wij in elk geval wel!

Save the Children publiceerde in september een rapport over klimaatverandering. Het toont de enorme ongelijkheid wat betreft de gevolgen van de klimaatcrisis tussen generaties. Het is al lang geen ‘ver van je bed show’ meer… de cijfers in dit rapport laten het kei-hard zien: kinderen die nu worden geboren, gaan een veel extremer klimaat ervaren dan welke vorige generatie dan ook. 

Cijfers in beeld

Het rapport belicht nieuw onderzoek van onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (onder leiding van Wim Thiery). Hieruit blijkt dat een kind geboren in 2020, gemiddeld veel extremere omstandigheden gaan meemaken, vergeleken met iemand geboren in 1960:

Kinderen hebben een probleem geërfd dat ze niet zelf hebben veroorzaakt

De cijfers die je ziet zijn gemiddelden. Als je even in de cijfers in het rapport duikt zie je dat kinderen uit lage- en middeninkomenslanden verhoudingsgewijs de meeste impact gaan ondervinden, met als gevolg de meeste schade aan gezondheid, land, kapitaal, erfgoed, inheemse en lokale kennis, biodiversiteit, etc. Extra pijnlijk als je beseft dat de rijkere landen verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de wereldwijde CO-2 uitstoot. 

Blah blah blah of drastische maatregelen?

Deze cijfers kunnen we nog verlagen, als we nu drastische maatregelen nemen. Greta Thunberg vatte het huidige ambitieniveau van de wereldleiders echter goed samen met de woorden “blah blah blah”. Kortom, verre van genoeg.

maatregelen tegen klimaatverandering

Klimaatmars

Zaterdag 6 november is in Amsterdam de grootste klimaatmars ooit! Meer info vind je op klimaatmars2021.nl

Deel:

samen aan het werk

Interesse?

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op om dit te bespreken.