Mondkapjes: voorkom schijnveiligheid

Dit bericht hebben we al eerder, op 25 april jl., geplaatst. Na de persconferentie van het kabinet over de aanpak tegen Corona op 6 mei hebben we dit bericht geüpdate met de laatste informatie over mondkapjes.

Nu meer dan ooit is het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn om de juiste keuzes te kunnen maken. 

Vanaf 1 juni gaat het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling rijden. OV-reizigers zijn dan verplicht een mondkapje te dragen, omdat het met name in het openbaar vervoer erg lastig is om voldoende afstand te bewaren. 

Eerder raadden het kabinet en het Outbreak Management Team het gebruik van mondkapjes nog expliciet af, maar die lijn is nu dus losgelaten.

“Hoewel het wetenschappelijke bewijs voor het nut van een mondkapje bij het bestrijden van het virus dun is, laat correct gebruik een beperkt positief effect zien. Vooral als het gaat om het voorkomen van het besmetten van een ander.” Premier Rutte

OV-reizigers moeten een niet-medisch mondkapje of zelf-gemaakt mondkapje dragen. Medische mondkapjes mogen niet gebruikt worden; die zijn bedoeld voor de zorg. 

Maar weet iedereen hoe je een mondkapje correct draagt? 

Infographic gebruikstips stoffen mondkapjes

Mondkapjes hebben bij verkeerd gebruik geen enkel nut

Verkeerd gebruik kan verdere verspreiding in de hand werken. Wij vinden het daarom belangrijk om de gebruikstips op een rijtje te zetten en te visualiseren.

De gratis te downloaden flyer op A4-formaat is makkelijk te printen vanaf de meeste printers thuis. Keuze uit een zwart-wit of een kleur exemplaar. Voor eigen gebruik en handig om mee te geven als je mondkapjes naait voor anderen. Online delen mag uiteraard ook.

DE (ON)zin van de mondkapjes in ons dagelijks leven

In sommige landen werd al geadviseerd of verplicht een mondkapje te dragen op straat. In Nederland geldt de verplichting straks alleen in het openbaar vervoer (vanaf juni). 

De regering volgt hierin het advies van het RIVM dat stelt dat gebruik in het verdere dagelijks leven niet nodig is. De voornaamste redenen hiervoor zijn het tekort aan mondkapjes voor personeel in de ziekenhuizen en de zorg. Daarnaast zorgen mondkapjes onterecht een gevoel van veiligheid, aldus het RIVM. 

Toch lees en hoor je steeds meer tegengeluiden. De mondkapjes kunnen bij juist gebruik voorkomen dat jij iemand anders besmet wanneer je onbewust ziek bent. En in een onderzoek uit 2008 (van het RIVM) werd geconcludeerd dat zelfs een voorgebonden theedoek nog de helft van de virussen kan tegenhouden. 

De zelfgemaakte mondkapjes kunnen dus zeker een bijdage leveren, mits goed gebruikt en elke keer op de juiste manier gehanteerd en gewassen. Doe je dat niet, dan kan het besmettingsrisico juist groter worden.

reinigen mondkapje
was je handen grondig voor gebruik
filter in mondkapje
zorg dat mondkapje goed aansluit

veel huisvlijt als reactie op tekorten

Als reactie op het tekort aan mondkapjes zijn veel initiatieven ontstaan om zelf mondkapjes te gaan naaien. Dit gebeurt nu bijvoorbeeld in apotheken en gevangenissen en veel mensen thuis hebben hun naaimachine tevoorschijn gehaald. 

Veel zorginstellingen zijn al erg blij met dit aanbod aan uitwasbare (niet medisch goedgekeurde) mondkapjes, wegens het nijpende tekort. Ook steeds meer particulieren gebruiken de kapjes als ze de straat opgaan. De kans is groot is dat meer en meer mensen ze gaan gebruiken. Zeker nu dit in het OV vanaf juni verplicht is. 

Er wordt vanuit gegaan dat de zorgmedewerkers weten hoe ze correct een mondkapje gebruiken. Maar weten burgers dit ook? Want verkeerd gebruik werkt besmetting juist in de hand. En beseft iedereen dat ook met een mondkapje alle corona-regels blijven gelden? 

zelfgemaakte mondkapjes

heldere info over correct gebruik van mondkapjes nodig

We hebben op straat al een aantal keer gezien dat de zorgen van het RIVM niet onterecht zijn. De kapjes worden lang niet altijd correct gebruikt.

Maak of gebruik jij de zelfgemaakte stoffen mondkapjes? Download dan onze flyer, met duidelijke gebruikstips. Niet alleen over het gebruik maar ook over het reinigen van de mondkapjes zodat je deze op een veilige manier kan herbruiken.

Infographic gebruikstips stoffen mondkapjes

ZELF achter de naaimachine?

Zin om achter de naaimachine te kruipen? Op de website van Mondkapjes Maken Nederland vind je een geschikt naaipatroon en veel informatie. 

Let op: ook met een mondkapje blijven altijd de andere anti-coronaregels (regelmatig grondig je handen wassen en anderhalve meter afstand houden) heel belangrijk om verdere verspreiding te voorkomen.

Duidelijke informatie tijdens corona: infographic gebruikstips stoffen mondkapjes

Heb jij ook een verhaal of informatie die je op een heldere en aansprekende manier wilt delen met je publiek? Neem contact met ons op, dan bekijken we samen of we iets voor je kunnen betekenen. 

Deel:

samen aan het werk

Interesse?

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op om dit te bespreken.