Hoe weet ik welke informatie betrouwbaar is?

Blog van: Michelle Schoen, informatiedesigner

Help, zoveel informatie!

We hebben toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. En er komt ook ongevraagd de hele dag informatie op ons af. Soms is dat nuttig, leuk en handig en helpt het je beslissingen te maken. Maar in een wereld met een overvloed aan informatie kan het best lastig zijn om keuzes te maken en te achterhalen welke gegevens en info we meenemen en wat we kunnen laten liggen.

Hoe kun jij daar als ontvanger mee omgaan?

Wat helpt is om een berichtje, blog, artikel of andere vorm van informatie te checken op betrouwbaarheid. We kunnen al een betere selectie maken, door een paar vragen te stellen:

afzender is een handje die een map info vast houdt

Status: Wie is de afzender? Is deze te vertrouwen?

De rol en belangen van de auteur/bron kunnen een grote invloed hebben op de inhoud. Het is daarom handig om daar rekening mee te houden.

Loep bekijkt de informatie

Transparantie: Hoe transparant is de bron?

Door te kijken naar toegankelijkheid en contoleerbaarheid krijgen we een beter beeld van de transparantie van de bron. Waar komt de informatie vandaan, en hoe komt de bron aan deze informatie?

Klok op data

Actualiteit: Is de info niet verouderd?

Wanneer is het bericht gepubliceerd en kloppen de gegevens nog? Als het gaat om een onderwerp dat zich snel ontwikkeld is dit aspect extra belangrijk bij het bepalen van de betrouwbaarheid.

Een i boven een boek

Volledigheid: Hoe breed en diepgaand is de informatie?

Door te kijken naar hoe compleet de informatie is krijgen we een beter beeld van de volledigheid. Ontbreken er stukken, worden er expres stukken weggelaten, worden de juiste begrippen gebruikt?

samen aan het werk

Interesse?

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op om dit te bespreken.