Animatie & explanimations

We worden overstroomd met informatie. Dat vraagt om steeds meer creativiteit, als je wilt dat je verhaal opvalt en blijft hangen. Animatie en film kunnen hierbij uitkomst bieden.

Uitleganimaties

Uitleganimaties, ook wel explanimations, zijn uitermate geschikt om veel en/of complexe informatie (bijvoorbeeld een ingewikkeld proces- of productinformatie) snel, aantrekkelijk en begrijpelijk te communiceren en verspreiden.

Elk project start met een analyse van de beschikbare informatie. Tijdens een kick-off meeting verkennen we met onze klant de belangrijkste elementen in hun verhaal. Vervolgens ontwikkelen we een script. Dat vraagt om knippen en bijschaven en zoeken naar de juiste tone of voice. Het script bepaalt de inhoud en de opbouw van de film en is de tekst voor de voice-over.  Aan de hand van het script maken we een storyboard, waarin we met schetsen laten zien welke visuele beelden we gaan gebruiken om het verhaal uit te leggen. We ontwikkelen een unieke en eigen visuele stijl voor de animatie, passend bij de huisstijl van onze klant. Zodra het storyboard en de stijl rond zijn, gaan we alle illustraties maken. De laatste stap in het proces is het animeren: met beweging en sound design komt een verhaal echt tot leven. 

Voorbeelden

Korte animaties en gifjes

Natuurlijk kan animatie ook op kleinere schaal toegepast worden. Denk aan al die korte filmpjes die op je telefoon langskomen. Onze hersens zijn gek op afbeeldingen, en bewegend helemaal. Dan trekken ze vaak nog meer aandacht. Zelfs met behulp van een klein bewegend element valt je afbeelding vaak al een stuk meer op.

Een paar voorbeelden:

98% of suppliers who carried out wastewater testing in 2020 had no detections of restricted substances from the ZDHC MRSL parameters for wastewater.

Dit gifje is een bewegende datavisualisatie voor een online rapportage. We hadden ook ‘gewoon’ 98% kunnen schrijven. Maar omdat dit een belangrijke en mooie uitkomst is, zetten we dit resultaat zo veel meer in het zonnetje en trekt het de aandacht. 

timelapse: Amsterdam vroeger-nu-straks

In dit gifje laten we ontwikkelingen zien over de tijd. Deze gaat over de afname van het aantal doorgaande autowegen in Amsterdam