Van heel veel informatie naar een overzichtelijk ontwerp

Blog van: Michelle Schoen, informatiedesigner

Bij informatiedesign staat informatie centraal, maar hoe kom je van een grote hoeveelheid informatie naar overzichtelijk ontwerp?

Dit proces is te vergelijken met het maken van een foto. Het is lastig om een 360 graden foto te maken -zonder smartphone ;)-. Dat betekent dus keuzes maken. Zo zijn er ook bij informatiedesign een aantal fases te doorlopen die je helpen bij het nemen van beslissingen over je ontwerp:

van veel informatie naar een overzichtelijk ontwerp - stap 1

1. Benadering

Wat draagt bij aan het beantwoorden van de hoofdvraag uit je informatie? Vanuit welke positie neem jij het shot? Is één hoek voldoende, of zijn er meerdere en verschillende aanzichten nodig? Het is makkelijker om veel richtingen te kiezen, maar dit is niet altijd het beste voor de doelgroep. Als je 100 foto’s maakt, welke kies je vervolgens om te laten zien?

van veel informatie naar een overzichtelijk ontwerp - stap 2

2. Framing

Na het kiezen van een richting, is de volgende stap het verfijnen van de inhoud. Je gaat filteren, net zoals je bij een foto besluit welke elementen je wel en niet laat zien. Je stelt jezelf nu dus de vraag: welke informatie nemen we wel op en welke informatie is overbodig? Het is belangrijk om de juiste balans te vinden, zodat je de optimale context biedt en naar voren brengt wat relevant is.

van veel informatie naar een overzichtelijk ontwerp - stap 3

3. Focus, inzoomen

De volgende stap is de belangrijkste informatie benadrukken. Dit doen we niet door weer te filteren, maar door de belangrijkste informatie aandacht te geven. Specifieke informatie het focus punt maken, doe je door deze info visueel naar voren te brengen. “If everything is shouting, nothing is heard”.

Benieuwd hoe je dat doet?  Lees onze eerdere blog over focus op belangrijke informatie.

Bron: Data Visualisation A Handbook For Data driven Design, Andy Kirk

samen aan het werk

Interesse?

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op om dit te bespreken.