De rol van witruimte: essentieel of verloren ruimte?

Blog van: Jill Bohte, stagiair informatiedesign

Het is altijd weer een uitdaging om te bepalen hoe alle elementen het best passen in een ontwerp. Je wilt natuurlijk alle elementen zo goed mogelijk indelen en optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte. Juist dan is het verstandig om gebruik te maken van ’niks’: witruimte.

Witruimte is simpelweg ‘ruimte die leeg gelaten wordt’. Soms wordt witruimte daarom gezien als verloren ruimte in een ontwerp. Maar niks is minder waar. De rol van witruimte is essentieel, en we maken er ook bij informatiedesign veel gebruik van.

Er zijn verschillende soorten witruimtes van belang tijdens het maken van een ontwerp:

  • Macro witruimte: Alle ruimte rondom de elementen, bijvoorbeeld lege ruimte rondom een figuur.
  • Micro witruimte: Alle ruimte tussen de elementen, bijvoorbeeld tussen twee staven uit een grafiek. 


We tonen een aantal voorbeelden waarbij witruimte van belang is voor het ontwerp en laten zien hoe jij die witruimte in kan zetten.

De rol van witruimte: het trekt de aandacht naar een element

We voegen vaak een extra element toe aan de onderdelen die de aandacht moeten trekken. Een andere, simpele manier om aandacht te creëren is het gebruik van witruimte. Met witruimte leg je nadruk op een element in je ontwerp.

Het gemakkelijkste is om veel witruimte rond het hoofdelement te plaatsen. Het oog wordt sneller naar een element getrokken met meer witruimte eromheen dan de andere elementen.

Voor gebruik van witruimte
Na gebruik witruimte

De rol van witruimte: het vergroot de leesbaarheid

Bij informatiedesign is de inhoud de hero. Je wilt dus dat de inhoud van je verhaal uitnodigt en goed te zien is en gelezen wordt. Uiteraard spelen veel factoren een rol, zoals typografie, kleur en textuur. Maar onderschat het belang van witruimte niet. Het is een belangrijk onderdeel van de leesbaarheid van de informatie.

Witruimte zorgt voor een prettige hiërarchie en structuur. Of de inhoud goed leesbaar is, is vaak afhankelijk van de witruimte.

Voor gebruik van witruimte
Na gebruik witruimte

De rol van witruimte: het communiceert relaties

Het gaat hierbij om de compositie tussen elementen. Vaak wordt er een extra element, bijvoorbeeld een lijn, toegevoegd om twee delen van elkaar te scheiden. Dit kan vaak net zo goed worden vervangen door witruimte.

Witruimte creëert genoeg aanwijzing dat de elementen los van elkaar staan en het brengt rust in het ontwerp.

Voor gebruik van witruimte
Na gebruik witruimte

De rol van witruimte: het zorgt voor rust

Gek genoeg wordt, door ruimte te laten vallen, ruimte gecreëerd. Door witruimte te laten tussen elementen krijgen deze meer ruimte om te ‘ademen’. Bij tekst is het bijvoorbeeld erg belangrijk om voldoende witruimte tussen kolommen en koppen te laten om het makkelijk leesbaar en overzichtelijk te houden. Maar hetzelfde geldt voor ruimte tussen datapunten in een grafiek. De rust die je hiermee creëert draagt bij aan het begrip en maakt een design uitnodigend.

Voor gebruik van witruimte
Na gebruik witruimte

Meer tips?

Interesse in meer praktische tips over informatiedesign? Michelle heeft laatst in een blog uitgelegd hoe je van een grote hoeveelheid informatie tot een overzichtelijk ontwerp komt. 

samen aan het werk

Interesse?

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op om dit te bespreken.